{ "title": "Yasin Suresi 6 Sayfa", "image": "https://www.yasin.gen.tr/images/yasin-suresi-6-sayfa.jpg", "date": "19.01.2024 15:46:21", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Yasin Suresi 6 Sayfa, olarak Kur'an'ı Kerimde yer alır. Cin Suresinden sonra nazil olan, 36. Suredir. Mekkidir. Seksen üç ayet, yedi yüz yirmi yedi kelime ve üç bin harftir. 83 ayetten oluşur. Nun ve mim fasılası olan harfleridir. On iki ve kırk beşinci ayetlerinin Medine'de indiğine dair rivayetler vardır. (Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'an Dili, İstanbul 1971, V, 4002).

Yasin Suresinin İsmi

Yasin Suresi, Birinci ayetinde yer alan “ya” ve “sin” harfleri nedeniyle bu isim verilmiştir. Ancak \"Azime\", \"Muimme\", \"Müdafi'ai kadiye\" ve \"Kalbu'l-Kur'an\" isimleri ile de anılır. Kalbu'l-Kur'an, Kur'an'ın kalbi, Müdafi'ai kadiye, Onu okuyan (Yasin'i okuyup, Yasin'le amel edenden) kötülükleri gideren, Muimme, aynı zamanda okuyana dünya ve ahiretin saadeti kazandıran, ondan bu dünya ve ahiret korkusunu gideren ve Azme ise sahibi Allah'ın yanında, şerefli olarak zikredilen demektir.

Ya ve sin harflerinin ne anlama geldiği hakkında, alimlerin yorumları farklı farklıdır. Ama bu iki harfin gerçek manasını ancak Allah bilir.

Yasin Suresinin Fasılaları

Surenin fasılaları kısadır. Surede etkili ve seri uyarılar vardır. Ayetleri kısa cümlelerden oluşur. Surenin her yerinde insan kalbine etkili olan ikaz ve uyarılar bulunmaktadır. Yasin suresinin ilk ve en önemli hedefi, İslam inancının esaslarını kurmaktır. Onun için surenin ilk ayetlerinde peygamberlik ve Kur'an'ın önemi işlenmiştir:
\"Yasin. Hikmetli Kur'an'a yemin olsun. Sen elbette gönderilmiş elçilerdensin. Dosdoğru bir yol üzerinde, yani üstün ve çok merhametli Allah'ın indirdiği (Kur'an yolu) üzerindesin\" (1-4).

Yüce Allah bu ayetlerinde, sureye, isim olan ya ve sin harfleri ve bir de Kur'an'ı kerimle yemin edip, Hz. Muhammed (S. A. S)'in peygamberliğini ve onun doğru yolda olduğunu bildirir. Daha sonra bu surede, kendileri için görevlendirilen peygamberleri dinlemeyen, yalanlayıp karşı çıkan belde halkının uğradığı kötü sonuç dile getirilmiştir. Surenin sonlarında yine peygamberlikten ve Hz. Muhammed (S. A. S)'den bahsedilmektedir.

Yasin Suresi Mesajları

Mekke'de nazil olan diğer surelerde olduğu gibi, Yasin suresinde de iman ve itikatla ilgili hususlara değinilmiştir. Yasin Suresinde özellikle kıyamet de yaşanacak olaylardan, daha önce yaşayan insanların ibretlik hallerinden, Allah'ın Yüce varlığını ve birliğini, yüksek güç ve kudretini ifade eden durumlardan bahsedilir. Allah'ın kuvvet ve kudretini gösteren, ölü toprakların yeşererek hayat bulması, güneşin batmasıyla, karanlığa gömülen geceyi, yörüngesinden sapmadan kendi yoluna devam eden güneşi, en sonunda kuru bir hurma dalı oluncaya kadar belli konaklara yavaş yavaş uğrayan ay'ın durumu, insan ve yükleri gemilerin su üzerinde taşıma gücü ve daha bir sürü ibret alınacak manzaralar, akıllı insanların düşünmeleri için anlatılmıştır. Cennet ve cehennemde haber verilmiştir. Yasin suresinin verdiği bu mesajlar içerisinde, öldükten sonra tekrar dirilme olayı, yani ahiret hayatı, vurgu noktasını oluşturmaktadır. Ahirete hayatına inanç, sosyal varlık olan insanın, hayatında son derece önemli bir yer tutmakta ve çok etkili olmaktadır. Ahiret hayatını kesin bir şekilde haber veren bu ayetlerden bazısının Türkçe meali aşağıdaki gibidir.
\"İnsan, bizim kendisini nasıl bir nutfe (Sperma)'dan yarattığımızı görmedi mi ki, şimdi apaçık bir hasım kesildi? Kendi yaratılışını unutarak bize bir misal verdi: \"Şu çürümüş kemikleri kim diriltecek?\" dedi. De ki: Onları ilk defa yaratan diriltecek. O, her yaratmayı bilir\" (79).

İbn Abbas (R. A)'ın rivayetine göre, el-As İbn Vail, Hz. Muhammed (S. A. S)'e gelip, elinde getirdiği çürük bir kemiği ufaltmış ve Muhammed Aleyhisselema \"Ya Muhammed! Allah bu çürük kemiği de mi yaratacak?\" diye sormasına karşılık yukarıda meali verilen ayetler nazil olmuştur. (Abdulfettah el-Kadi, Esbabü'n-Nüzul, Mısır t. Y. 189)

Müslümanlar, çok fazla okumaktadır. Sair surelere göre daha fazla rağbet görmüştür. Hz. Muhammed (S. A. S)'in bu surenin çok okunmasını tavsiye ettiği hadisler vardır. Bu hadislerden bazısı şöyledir:
\"Her şeyin bir kalbi vardır. Kur'an'ın kalbi de Yasin'dir. Kim Yasin'i okursa, Allah onun okumasına, Kur'an'ı on kere okumuş gibi sevap yazar\" (Tirmizi, Fedailu'l-Kur'n, 7; Darimi, Fedailu'l-Kur'an, 21).

Yasin Suresi 6 Sayfa, Okuma

\"Yasin, Kur'an'ın kalbidir. Allah'ı ve ahiret gününü arzu ederek, Yasin okuyan kimsenin geçmiş günahı affedilir. Onu ölülerinize okuyunuz\" (Ebu Davud Cenaiz 20; İbn Mace, Cenaiz 4; İbn Hanbel, Müsned V, 26, 27).

Bu hadislerden anlaşıldığı gibi, Yasin Suresi'ni okuyup, sevabını ölünün ruhuna hediye etmek caizdir. Ama Kur'an'ı Kerimin yaşayan insanlara indiği, insanlar, Kur'an'ın manasını anlayıp, emir ve yasağına uygun olarak gönderildiği hatırdan çıkarılmamalıdır.

Yasin suresi, Allah'ın Yüce varlığına, Güç ve kudretine ahiret alemine işaret ettiği şu ayetlerle bitmektedir.
\"Gökleri ve yeri yaratan, onların benzerini yaratmağa kadir değil midir? Elbette kadirdir! O, çok bilen yaratıcıdır. Onun işi, bir şeyi (Olmasını) istedi mi, ona sadece \"ol\" demektir, hemen oluverir. O, öyle yücedir ki, her şeyin hükümdarlığı O'nun elindedir ve siz O'na döndürüleceksiniz\" (81-83).
" } ] }