{ "title": "Yasin Suresi Arapça Okunuşu", "image": "https://www.yasin.gen.tr/images/yasin-suresi-arapca-okunusu.jpg", "date": "21.01.2024 10:27:57", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Yasin Suresi Arapça Okunuşu, Yasin suresi, Mekke'de inmiş olup musaf'ta 36. Sıradadır ve toplam 83 ayettir. Sure genel olarak üç ana konudan bahseder. Bunlar, öldükten sonra dirilme ve haşre iman, belde halkının kıssası ve lemlerin Rabbi'nin birliğini gösteren kesin delillerdir.

Yasin suresi toplumda genel olarak ölülerin arkasından okunan bir dua olarak bilinmekte ve yüzyıllardır bir gelenek olarak bu şekilde okunmaktadır. Ancak ölülerin ardından kur'an okunmasıyla ilgili bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

1- Ölülere Kur'an okunmasıyla ilgili Kur'an'ı Kerim'de ne doğrudan ne de dolaylı bir bilgi mevcuttur.

2- Resulallah'ın sözlerini içeren makbul ve muteber hadis kitaplarında da bu mevzuyu doğrudan ele alan sağlam bir habere rastlanmamaktadır. Bu konuda elizde olan hadislerin tamamına yakını ya zayıf ya da uydurmadır. Bu konudaki sahih hadis kitaplarında bulabileceğimiz tek hadis, Ebû Dâvûd ve İbn Mâce'de yer alan ve iki kaynakta da Mâ'kil b. Yesâr'den rivayet edilen Yasin suresinin okunmasıyla ilgili hadistirki bu hadisin doğruluğu da şüphelidir.

3- İslam'ın ilk zamanlarında görülmeyen bu uygulama, muhtemelen tarihi süreç içerisinde ortaya çıkmıştır. Birtakım psikososyal nedenlerle dayanan bu gelenek Müslümanların öte dünyaya yolcu ettikleri yakınlarına bir tür saygı aracı ve onlarla ilişkilerini bir biçimde devam ettirme yöntemi olarak değerlendirilebilir.

Yukarıdaki bilgileri göz ardı etmeden okunması gereken Yasin Suresinin latin harfleriyle Arapça okunuşu aşağıdaki gibidir.
" } ] }