{ "title": "Yasin Suresi Oku Türkçe", "image": "https://www.yasin.gen.tr/images/yasin-suresi-oku-turkce.jpg", "date": "21.01.2024 02:47:08", "author": "Betül", "article": [ { "article": "
Semavi Dinler ve Kutsal Kitaplar

Allah tarafından vahiy aracılığı ile bir kitapla desteklenen dinlere semavi dinler denilmektedir. Bu dinlerin ortak özelliği, gönderildikleri kitleye öncelikle kendi dillerinde hitap etmesi, bir sonraki aşamada ise tüm insanlığa hitap edecek düzeyde olmasıdır. Bu dinlerin hepsinde tek tanrı kavramı vardır. Peygambere iman ve ahiret inancı da yine bütün semavi dinlerde vahiy aracılığı ile vurgulanmıştır. Fakat Musevilik ve Hristiyanlıkta bu tip tevhid esaslarından sapmalar görülmektedir. Nitekim bilindiği üzere hristiyanlıkta tek tanrıdan ziyade teslis inancı vardır. Günümüzde Musevilik, Hristiyanlık ve İslam semavi dinler arasındadır.

İslam dinine göre Kur'an'ı Kerim gönderilen son kutsal kitaptır. Diğer semavi dinlere gönderilen kitapların insanlar tarafından farklı sebepler ile tahrif edildiğine inanılır. Nüzul ettiği coğrafya gereği Arapça bir kitaptır. Kur'an'ı Kerim'in farklı dillere çevrilmiş birçok örneği olmasına rağmen alimlerin çoğu, 'arapça bilen birinin dahi anlayamayacağı kadar çok anlam içeren veciz bir kitap olduğu' konusunda birleşmişlerdir. Lakin kutsal sayılan bir kitabı insanın öncelikle kendi dilinde okuması da oldukça gerekli bir mecburiyettir.

Yasin Suresi'nin Kur'an'ı Kerim'deki yeri

Kur'an'ı Kerim'de 114 sure ve toplam 6666 ayet; 30 cüz, 300 yaprak ve dolayısıyla 600 sayfa vardır. Bu surelerin içerisinde 22-23. Cüzde yer alan 83 ayet, 733 kelime ve 2988 harften oluşan 36. Sure olan ve Mekke'de nazil olmuş Yasin Suresi vardır ki Müslümanların birçoğu onun faziletini saymakla bitiremezler. Hz. Muhammed (S. A. V.) bu sure için 'Kur'an'ı Kerim'in kalbi. ' demiştir. En bilinen tarzıyla ölen kişinin ardından okunan ve ona feyz getireceğine inanılan bir suredir. Bu surede değinilen belli başlı konular vardır. Bunlar, öldükten sonra dirilmek (Haşr), indiği bölgedeki halka ait kıssalar, alemlerin Rabbi olan Allah'ın varlığını kanıtlayan deliller ve örneklerdir. Gelin Yasin Suresi'nin ayetlerinin Türkçe okunuşlarından bazılarına göz atalım.

Yasin Suresi 1-2-3-4-5-6-7 ve 8. Ayetlerin Türkçe anlamı: Yasin. Hikmetli Kur'an hakkı için emin ol ki sen o risalet ile gönderilen peygamberler arasındasın. Bir sırat-ı mustakim üzerindesin ve tenziliyle o aziz Rahim'in inzar edesin; haber veresin diye bir kavme babalar inzar edilmedi. Onlar haberleri olmayan gafillerdir. Celalim hakkı için onlardan daha çoklarına karşı birçok söz hak etmişlerdir de onlar yine de imana gelmezler. Çünkü biz onların boyunlarına kelepçeler geçirdik, kelepçeler boyunlarına ve çenelerine dayanmıştır da burunları yukarı kalkmış halde gözleri aşağı bakar vaziyette somurturlar.

Yasin Suresi 40. Ayet Türkçe okunuşuve kelime kelime tefsiri

'Leş şemsu (La eş şemsü)': Güneş olmaz.
'yenbegi': Gerekir, mümkündür.
'leha': Ona.
'en tudrike': erişmek, ulaşmak.
'el kamere': Ay.
've lel leylu (Ve la el leylu)': ve gece olamaz.
'sabikun': öne geçen.
'en nehari': gündüz.
've kullun': ve hepsi ve tamamı.
'fi': içinde.
'felekin': yörünge.
'yesbehune': yüzmek, seyir halinde olmak, gitmek.
'Ne güneş aya yetişebilir ne de gece gündüzü geçebilir. Her biri kendi yörüngelerinde seyrederler. ' (Diyanet İşleri Tefsiri)
" } ] }