{ "title": "Yasin", "image": "https://www.yasin.gen.tr/images/yasin.jpg", "date": "21.01.2024 14:42:10", "author": "VELİ ATAY", "article": [ { "article": "
Yasin, Kur'an'ı Kerim'de yer alan surelerden birisi olan Yasin aynı zamanda aynı adla geçen birinci ayetinde de bulunması itibarıyla hem surenin adıdır ve hem de kendi başına bir ayettir. Kuran'da yer alan surelerin otuz altıncısı olarak bilinmektedir. Musaf halinde bulunan kitaptaki sayfa numarası yeri ise 439-445 numaralı sayfalar arasında yer aldığı bilinmektedir. Yani 6 sayfadır. Yasin suresi seksen üç ayetten oluşmaktadır. Yasin süresinde Arapça kelimelerin sayısı 727 iken harf sayısı tam olarak üçbindir. Fasılası ise mim ve nun harflerinden oluşmaktadır. Mekke'de nazil olması sebebi ile Mekki surelerden birisi olup Cin suresinden hemen sonra nazil olduğu bilinmektedir. Ancak Elmalılı Hamdi Yazır tarafından ele alınan Hak Dini Kuran Dili adlı tefsir kitabında kırk beşinci ve on ikinci ayetlerinin Medeni yani Medine'de nazil olduğu ile ilgili rivayetlerin olduğu belirtilmektedir.

Yasin Suresinin İsimleri

Sureye ismini veren ilk ayet ya ile sin harflerinden oluştuğu için sure Yasin suresi olarak anılmaktadır. Bunun ile bu sure için kalbul kuran yani kuranın kalbi de denilmektedir. Aynı zamanda da Azime, Müdafa-i Kadiye ve Muimme adı ile de anıldığı bilinmektedir. Bu isimlerin anlamları ise şunlardır:
Yasin suresine adını veren ya ile sin harflerinin ne olduğu hakkında alimlerin aktarmış olduğu birçok rivayet söz konusudur. Ancak bu her iki harfinde gerçek manadaki anlamını yalnızca Allah bilmektedir.

Yasin Suresinde Hakkında

Yasin suresinin kısımları kısa kısa ayetlerden meydana gelmektedir. Ancak bu durum Rahman suresinde olduğu kadar kısa değildir. Bu surede oldukça seri ve etkili uyarılar yer almaktadır. Bu sebepten ötürü ayetlerin kısa cümlelerden oluştuğunu söyleyebiliriz. Özellikle de surenin birçok yerinde doğrudan insanın kalbine hitap eden oldukça etkili uyarılar ve ikazlar dikkat çeken bir husustur.

Yasin suresinin temeli ve ana hedefi İslam inancının temellerini oluşturmaktır. Bu sebepten ötürü surenin ilk ayetleri boyunca kuran ve peygamberlik makamının önemine dikkat çekmektedir. Bunun ilk dört ayetinden yola çıkarak yorumlayan tefsir alimleri bulunmaktadır. Yasin suresinin ilk dört ayeti ise şöyledir:

Yasin. Hikmet sahibi olan Kuran'a yemin (And) olsun. Sen elbette ki gönderilen elçilerden birisin. Dosdoğru bir yolda olan, yani çok merhamet sahibi ve üstün olan Allah'ın yeryüzüne indirdiği Kuran'ın yolu üzerindesindir.

Bu dört ayette vurgulanmış olduğu gibi Yüce Yaratan surenin ismi olan ya ile sin harfleri ile Kuran'a yemin edip peygamberin elçiliği konusunda ve doğru yolda ayrılmadığı hususunda kesin ikazı bulunmaktadır. Surenin devamında ise kendi toplumuna peygamber gönderildiği halde peygamberlerini dinlemeyen onları yalanlayan kişilerin kötü durumu anlatılmaktadır. Özellikle de peygamberi yalanlayanların başına gelen oldukça kötü ve vahim durum sert bir dil ile anlatılmıştır. Surenin sonuna doğru gelindiğinde ise yine peygamberlik hususuna ve Hz. Peygamber (S. A. S) ile ilgili bilgiler verilmiştir.

Mekki yani Mekke'de nazil olduğu bilinen diğer surelerde olduğu gibi bu surede de itikad ve iman ile ilgili birtakım hususlara değinilmiştir. Bu surede özellikle kıyamet durumlarından, daha önce yaşayan insanların başından geçen ibretlik hikayelerden söz edilmektedir. Aynı zamanda dikkat çeken bir diğer husus ise Allah (C. C.) varlığı, üstün ve yetkin gücü, birliği ile kuvveti ile ilgili konular hakkında bilgi verilmektedir.

Yasin Suresinde Anlatılanlar

Yasin suresinde özellikle Allah'ın kudret ve kuvvetini belirten delillere sık sık rastlamak mümkündür. Bu durum birçok ayette kıssadan hisseler yardımı ile anlatılmaya çalışılmıştır. Bu sayede bu konunu daha iyi anlaşılması sağlanmıştır. Bunun ile Yasin suresinde anlatılan konulardan birkaçını şu şekilde sıralamak mümkündür:

" } ] }